Pages

Sunday 2 November 2014

SE: Bland dödskallar och mumier i underjorden under Brno (Mähren, Tjeckien)


När jag planerade var dagstur till Mährens huvudstad Brno (Tjeckien) insåg jag att den kunde bli riktigt spännande för barnen. Verkligheten kom att överträffa mina högt ställda förväntningar.

Stadens system av underjordiska gångar – med ingång från torget Zelný trh - är verkligen magnifikt. Likt i Znojmo byggdes lokalerna i första hand som matkällare men i dagsläget innehåller de små utställningar om alkemi, vinmakeri, historiska ljuskällor samt medeltida rättsskipning och straff.

En separat del av underjorden är det 2012 invigda Kostnice u Svatého Jakuba. Med ben från upp till 50.000 människor - döda i senmedeltida pester eller det 30-åriga kriget - är detta det näst största benhuset i Europa.

Den närmast konstnärliga presentationen i benhuset står i skarp kontrast till mumierna i Brnos kapucinerkrypta. Här har kroppar av munkar och adelsmän mumifierats genom naturlig uttorkning, vilket ger en riktigt skräckfilmsliknande bild av döden.

Jag bör kanske påpeka att Brno är en välmående stad. Medan vi bekantade oss med dess historia och tidigare generationer av invånare, var alla torg i centrum fyllda av politiska partier i en högst levande valkampanj.

- - -
Som en bonus under vår dag i Brno kunde vi också besöka den kringresande internationella utställningen Bodies Revealed, där människokroppens anatomi förklaras genom kroppar från riktiga avlidna människor. En passande avslutning på en dag som hade kretsat kring temat liv och död.

 

 













- - -
English version 

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment! I love feedback!