Sunday, 11 December 2016

SWE: Tips på en tysk film: "Willkommen bei den Hartmanns"Att hitta en komedi som verkligen är underhållande för hela familjen är inte enkelt. Nu kan jag varmt rekommendera en sådan: Välkommen till familjen Hartmann (Willkommen bei den Hartmanns).

Här flyttar det europeiska flyktingdramat liksom in hos en tysk familj från den övre medelklassen. Angelika – en pensionerad f.d. lärarinna - vill hjälpa till på något sätt och eftersom huset är så tomt sedan barnen har flyttat ut, erbjuder hon sig att ta emot en utvisningshotad flykting - Diallo från Nigeria. På detta reagerar både hennes man - en äldre chefsläkare som vägrar gå i pension – och de vuxna barnen med bestörtning. De är absolut inte främlingsfientliga, men avslöjar i olika hög grad den förvirring och kluvenhet som många av oss har känt under de senaste åren.

Det sägs att vi ofta har svårt att känna ansvar för anonyma flyktingströmmar, men samtidigt vill stötta enskilda individer, om vi så bara lär känna dem lite grand. När Diallo i filmen visade bilder från sin nedbrända hemby var det tydligt att båda mina barn levde sig in i hans öde.

Filmen blir naturligtvis bara bättre av att den belyser spänningar också i många vardagsfrågor: Hur hittar man rätt partner i livet? Vad förväntar man sig av sin partner? Hur är man en bra förälder eller äkta make/-a? På de frågorna reagerar de infödda tyskarna i filmen ofta med kommentaren ”Es ist nicht so einfach hier in Deutschland” (Det är inte så enkelt här i Tyskland). Det svaret skulle sannolikt passa lika bra i Sverige och jag tror att det är typiskt för vår samtid.

I Willkommen bei den Hartmanns ser man en mängd vackra park- och stadsvyer från München. Några få skådespelare talar med viss dialekt, men det tyska språket är genomgående väldigt lättförståeligt. Det tyckte vi alla (10-45 år) trots att ingen av oss har tyska som modersmål.

- - -
Willkommen bei den Harmann hade premiär i oktober 2016 och går just nu på bio i Zürich, bl.a. på Arena Sihl City, där vi såg den.

- - -
English version

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment! I love feedback!