Friday, 3 February 2017

SWE: Tyskt filmtips: Familjekomedin ”Vier gegen die Bank”I den tyska familjekomedin Vier gegen die Bank (Fyra mot banken) möter vi en udda grupp män: en äldre skådespelare som inte längre får några roller, en självupptagen yngre reklammakare och en boxningstränare som drömmer om att starta ett eget gym, men i själva verket framför allt jagar kvinnor. Vad som tvingar dessa till att samarbeta är att de alla har sett sina besparingar försvinna genom misslyckad aktiespekulation.

Först pekar de ut en, från deras bank just avskedad, investeringsrådgivare som skyldig till deras olycka, men inser snabbt att det är bättre att vinna över honom till sin sida. Han är ju själv förbannad på banken och kan därför bli den insider som de behöver för att få tillbaka sina pengar  - genom ett rån.

Som ni förmodligen förstår vid det här laget, har Vier gegen die Bank tillräckligt mycket av en berättelse, om än ej särdeles originell sådan. Åtminstone var det så jag upplevde filmen. Den är underhållande för hela familjen, men det är först mot slutet som man blir lite överraskad. Däremot vill jag inte hålla med den schweiziska tidningen NZZ am Sonntag om att manusförfattarna skulle sitta fast i traditionella könsroller. Det stämmer visserligen att en kvinna på banken verkar ha gått sängvägen för att bli befordrad. Mot henne ska dock ställas en sofistikerat snygg kvinnlig kriminalkommissarie som framstår den absolut intelligentaste av alla inblandade i den här historien.

Var Vier gegen die Bank utspelas bekräftas genom ett antal korta stadsvyer där man ser TV-tornet och Siegessäule i Berlin, men i övrigt finns det ingenting som binder handlingen till den tyska huvudstaden.

Språket i filmen upplevde jag intressant på ett oväntat sätt. Vissa av karaktärerna talar lite snabbt och med dialekt, men det hade inte mina söner (11 och 13 år) några större svårigheter med. Vad som istället föranledde en del frågor inne i biomörkret var i stället några för barnen nya koncept: Vad betyder spekulation? Hur kan aktier förlora hela sitt värde? Och vad är en dating site?

Vier gegen die Bank (2016) går fortfarande på bio i Zürich, t.ex. på Arena Sihl City, där vi såg den.

- - -
Den bästa tyska familjekomedi som vi har sett på bio är hittills Willkommen bei den Hartmanns (Välkommen till familjen Hartmann).

- - -
English version

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment! I love feedback!