Pages

Monday 29 September 2014

SE: Inköpsresor från Zürich till mysiga Konstanz i Tyskland


När vi flyttade till Schweiz förutsåg vi att vi skulle göra regelbundna inköpsresor till Tyskland. Så har det inte blivit, eller åtminstone inte fram fram tills nu, när vi har bott i Zürich i ett drygt år. Hädanefter lär vi dock göra det till en familjetradition – inte i första hand för de låga livsmedelspriserna utan för att Konstanz (Baden-Württemberg) är en så otroligt mysig stad ligger mindre än en timme bort med bil.

Konstanz var under 1.200 år ett biskopssäte vilket gav staden en viktig ställning. Samtidigt låg den så nära Schweiz – bokstavligen på gränsen – att de allierade inte vågade sig på att bomba den under andra världskriget. Som följd finner man här en historisk stadskärna full av vindlande gränder och intressant arkitektur.

En gång i tiden ville också invånarna i Konstanz tillhöra Schweiz. Det rurala landskapet söder om staden (alltså kantonen Thurgau) hade precis införlivats med konfederationen, men de edsvurna (Eidgenossen) valde, intressant nog, att lämna ett minimalt hörn av land på den södra sidan om Rhen och Bodensjön, eftersom de var oroliga för att stadstaten Konstanz skulle inta en alltför dominerande ställning.

I våra dagar har dock schweizarna svårt att dölja sin kärlek för staden. På lördagar domineras parkeringsplatserna av schweiziskregistrerade bilar och under vårt första besök här råkade vår äldste son till och med stöta på en klasskompis från Zürich.

Men vart man ska gå för att handla? Först och främst rekommenderar jag en promenad på stadens gågator, vilka kantas av både affärer och restauranger. Skulle vädret vara dåligt är shoppinggallerian Lago (nere vid järnvägsstationen Hauptbahnhof) ett säkert kort vad gäller kläder, skor och sportartiklar. För livsmedel föredrar i alla fall vi själva entydigt Edeka, något kvarter närmare centrum.

- - -
För dem som, liksom jag själv, har tjeckisk påbrå kan det vara av intresse att påpekas att det var i Konstanz som den tjeckiske reformatorn och nationsbyggaren Jan Hus av den katolska kyrkan dömdes för kätteri och därför år 1415 brändes levande på bål.












- - -
English version 
Deutsche Version (kommt mit der Zeit)

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment! I love feedback!