Pages

Sunday 6 October 2013

SE: Kan Schweiz drabbas av budget stopp, som det i USA?

Bern, Schweiz

Dagstidningen Neue Zürcher Zeitung (NZZ) beskriver hur schweizare förvånas över det budget stopp (Government Shutdown) som nu råder i USA och ställer sig frågan om något liknande kan hända här.

Svaret är, inte helt oväntat, nej. Schweizare gillar ju inte det oförutsebara. Det federala parlamentet i Bern, Bundesversammlung, har visserligen två kammare – Nationalrat respektive Ständerat - som teoretiskt kan ha olika syn på statsbudgeten. Men i sådana fall premierar författningen sparsamhet och föreskriver att det lägre kostnadsalternativet träder ikraft.

På regional och kommunal nivå (Kanton och Gemeinde) är tillvägagångssättet inte lika förutsebart och det har hänt att politikerna inte har kunnat komma överens. I sådana fall finns det dock nödlösningar - som t.ex. att arbeta vidare med fjolårets budget – vilket gör att många människor inte märker någon skillnad.

Men ingen regel utan undantag: år 2012 blev skolbarnen i Zollikon (Kanton Zürich) berövade på sin skiddag, eftersom politikerna i denna kommun, med 12.000 invåndare, var så väldigt oense.

Det finns de som säger att Schweiz är tråkigt, men jag tror att jag gillar det här landet så som det är.

- - -

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment! I love feedback!